Wikipedia

Arama sonuçları

6 Kasım 2020 Cuma

Çok Yaşasın Ölüler

                            
       Aramızda Olmayanlar
      
                     
Cahit Irgat
Cahit Irgat'ın yazmış olduğu bu eser daha çok Türk tiyatro ve edebiyat dünyasında emek vermiş sanatçılarını kısa ama öz anlatımıyla yad ediyor. Aralarında adını hiç duymadıklarım olmasına rağmen çoğu nerdeyse bir asır öncesi gibi bir geçmişi olması dahi bu sanatçıların ölümsüzlüğünü bir daha ortaya koyuyor. Sadece yadırgadığım ilk eşi Mına Urgan'dan hiç bahsetmemesi ve ayrıca çok sevdiğim bazı sanatçıları bu eserinde hiçbir şekilde anmaması ki gerçekten tiyatro dediğimizde aklımıza gelen en başarılı oyunculardır bunlar. İlk olarak örnekleyeceğim
Kenterler dir.
Yer yer  alıntı yapmış olduğu şiirler ise gerçekten çok güzeldi. Yazarın daha doğrusu çok yönlü sanatçımızın eksantrik bir kişiliği olması ve oldukça açık dürüst bir şekilde düşündüklerini yazması oldukça güzel kılmış kitabı.
Cahit Irgat anladığım kadarıyla edebiyata sanata gönül vermiş, adalete inanan yoksulların yanında yer alan haksızlıklara boyun eğmeyen bir sanatçıymış. Çok zaman öfkeli olduğunu söylemişler evet açıkça haksızlıklara karşı isyankar yapısı sanırım onu öfkeli kılmış. Fakirin emekçinin yanında yer alan her zaman dobra olan düşündüğünü söyleyen bir halk sanatçısı olarak bir çok zorlukla karşı karşıya kalmış.
Bu eserinde bahsettiği bir çok yazar ve şair  ayrıca sanatın başka dallarında da yer alan tanıdığımız ya da adını duyduğumuz bir çok sanatçının eserlerini yaratırken nasıl bir yaşam mücadelesi içinde olduklarını nasıl bu kadar verimli olduklarını da ortaya koyarken aynı zamanda onların davranış ve düşünüş tarzlarıyla daha yakından tanıma fırsatı sunan bu eser insanı geçmişe sürüklerken yanımızda onların yapıtları gezdikleri içtikleri dertlerini paylaştıkları ve yaralarını sardıkları yerleride ziyaret ediyoruz ; küllük'ten tutunda Çiçek pasajına , Kumkapı daki meyhanelere  kadar uzanıyor onlarla tekrar yaşıyoruz gözlemliyoruz onları. Bence edebiyata gönül veren geçmişteki yapıtlarıyla bizi yanında taşıyan bu sanatçıları okumak bence oldukça elzemdir. kesinlikle tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder