Wikipedia

Arama sonuçları

14 Aralık 2020 Pazartesi

Bir Nevi Kutsal Kitap!

 (Kahlil) Cibran'dan  Ermiş Yada Prophet Ve Diğer Yazılar Derlemeler

Halil Cibran'ı okumaya başlamam neden bu kadar uzun sürdü bilmiyorum belki de bu yabancı basında ''Profet'' adını verdikleri ''Ermiş''in bende olumsuz önyargılı bir etkisine bağlıyorum. O kadar sahte (profet) yani peygamber türkçe ismiyle çıktı ki onlardan biri olduğunu düşündüm sanırım. Neyse ki Ermiş gayet güzel oturmuş anlam olarak Cibran'ın eserine.

Lübnan'lı yazarın bütün dünyaya mal olması o kadar ironik ki insanlar o kadar benimsediklerini sevdiklerini düşünselerde ne kadar az uygulayan , hayata geçiren var onun düşüncelerini.
Aynen İsa'ya inanmak gibi. İkibin yıldır   İsa'ya inandığımızı söylememize rağmen ne kadar onun dediklerini yaşamımızda uyguluyoruz. Bildiğimiz  klasik inkarcılarız aslında. Kitabı bu kadar benimsemem sanırım Ermiş'i  yaşam yolumda ki bir ışık gibi yol gösterici gibi görmem yüzünden sanırım . O yolda gitmek basit olabilir ama yaşadığımız çağ ve yan etkileri toplumun bizlere dayattığı bazı sapkınlıklar ve insan olmanın kolay yan çizerliğinin etkileriyle bazen  o el fenerini kaybediyoruz. Ama önemli olan ne istediğimizi ne yapmamız gerektiğini bilmemiz. 

Neyse sanki konu dışına çıkıyor gibi oldum ama Ermiş'i okurken aynı İncil deki gibi anlatılar olunca  hatta şunuda ekleyim incil'i yorumlamak gibi geldi bana Ermiş'de yazılanlar. Sanırım İsa'yı en iyi Halil Cibran anlamış.

Sufizmle elele gider gibi görünsede kesinlikle çok ama çok daha önde.
Alıntı yapılacak kadar iyi o kadar çok sözler var ki. Ama en çok beğendiklerimden biride Merhamet ve adalet arasındaki farkı , önemi öylesine güzel sergilemişki bu kadar olur . Oldukça kısa olmasına rağmen uzun sürmesi bir kaç defa dinlemiş olmam kitabı ayrıca  e -kitap olarak da okudum. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir eser.
En son okuduğum yada dinlediğim derleme ''En Kutsal Gözyaşlarımızın Gözlerimize İhtiyacı Yoktur : Özgürlüğün Ve Yeryüzündeki Tüm Sevgilerin Ermişi'' oldukça iyi düzenli anlamlıydı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Sanırım hep devam edeceğim arada Cibran'ı okumaya.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder